Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
1

 
«Με μεγάλη μου χαρά απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριο περιφερειακών σταθμών τηλεόρασης. Πρόκειται για μια ελάχιστη χειρονομία απέναντι στη μεγάλη συμβολή των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών στην ενημέρωση και την ανάπτυξη της Περιφέρειας.
Πράγματι οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί με τη λειτουργία τους και την ανταπόκριση που είχαν στις τοπικές κοινωνίες, ανέτρεψαν τις προβλέψεις. Απεδείχθη ότι καλύπτουν το κενό της ενημέρωσης σε ότι αφορά τα τοπικά νέα και τις οικονομικές, αναπτυξιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες κάθε περιοχής. Από αυτήν την άποψη η λειτουργία τους είναι σημαίνουσας σημασίας για κάθε τοπική κοινωνία. Κατά μία άποψη λειτουργούν συμπληρωματικά με την κεντρική ενημέρωση κατά την πλέον έγκυρη προσέγγιση. Βοηθούν στην ανάδειξη των τοπικών θεμάτων αλλά και της ιστορίας και κληρονομιάς της περιφερειακής Ελλάδας.
Σε ότι αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών και τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αυτό εντάσσεται στις προσπάθειες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τη δημιουργία χρήσιμων υποδομών και ενός νομικού πλαισίου το οποίο θα μας οδηγήσει ομαλά και επιτυχημένα στην ψηφιακή Ελλάδα του 2020. Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και που βεβαίως αφορά και την περιφερειακή τηλεόραση.
Το θέμα της ψηφιακής μετάδοσης αποτελεί πολύπλοκο θέμα με τεχνικές και νομικές διαστάσεις το οποίο επιπλέον σχετίζεται άμεσα με την απελευθέρωση των συχνοτήτων της αναλογικής τηλεόρασης (ψηφιακό μέρισμα) και τα πάρκα κεραιών.
Δυστυχώς, οι υπάρχουσες έγκριτες μελέτες πάνω στις οποίες βασίστηκε η μεταβατική περίοδος λειτουργίας της ψηφιακής τηλεόρασης, χρήζουν επικαιροποίησης καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τους το ψηφιακό μέρισμα.
Μια βιαστική μετάβαση στην ψηφιακή μετάδοση τηλεοπτικού σήματος η οποία δεν λαμβάνει υπόψη το ψηφιακό μέρισμα, είναι πιθανόν να δημιουργήσει ένα άναρχο χάρτη συχνοτήτων και να διαιωνίσει τα προβλήματα με την παράνομη λειτουργία σταθμών, την παράνομη εγκατάσταση κεραιών και τις παρεμβολές.
Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι μελέτες για την δημιουργία του νέου ψηφιακού χάρτη και για την αποτίμηση και αξιοποίηση του ψηφιακού μερίσματος με γνώμονα την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού, την αύξηση της κοινωνικής ευημερίας και τη χρήση φάσματος για υλοποίηση κοινωνικών και οικολογικών πολιτικών, τη μέγιστη γεωγραφική κάλυψη της χώρας από τις παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και. τη διασφάλιση υλοποίησης ενός συστήματος ανοικτών τεχνολογιών και ανοικτών υπηρεσιών.
Στόχος μας μέσα από τη μετάβαση στην ψηφιακή μετάδοση είναι η καλύτερη ποιότητα σήματος, η βελτίωση της γεωγραφικής κάλυψης και η ρύθμιση θεμάτων παρεμβολών.
Στοχεύουμε στην ελαχιστοποίηση του κόστους μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση, τόσο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς όσο και για το κοινωνικό σύνολο.
Ένα τέτοιο πλαίσιο θα προσφέρει καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά επίσης ένα γόνιμο περιβάλλον ανάπτυξης των επιχειρηματικών προσπαθειών των περιφερειακών σταθμών.
Αυτή είναι η προσπάθεια μας. Σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε σίγουροι ότι έχουμε την αρωγή σας. Μαζί θα προχωρήσουμε σε μια πορεία ανάπτυξης και ευημερίας χωρίς αποκλεισμούς και γεωγραφικούς περιορισμούς, γιατί πιστεύουμε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα περιφερειακά ηλεκτρονικά μέσα και στην ανάγκη σωστής και με ορθολογικό τρόπο λειτουργίας τους».